Asus predstavio najtanji laptop na svetu

Kompanija Asus predstavila je svoj novi model ZenBook Flip S, najtanji laptop na svetu. Njegova debljina iznosi samo 10.9 mm. Dok debljina jednog od njegovih tržišnih konkurentnih modela HP Spectre x360 iznosi 13.8 mm, kod Apple modela MacBooka Air dimenzija 17 mm. Najnoviji Asusov laptop pokreće sedma generacija Intelovog Core i7-7500 procesora. Flip S koristi Windows 10 operativni sistem i ima punu podršku unosa olovkom - Windows Ink. Laptop ima bezbednosni senzor otiska prsta, 4K ekran dijagonale 13.3" i dva USB Type-C porta. ZenBook Flip S može da se otvara tj. prekalpa do ugla većeg od 270 stepeni. Težak je 1.1 kg i dostupan je u plavoj i zlatnoj boji. Prodavaće se po ceni od 1.099 $. Osim ovog modela, Asus je predstavio još četiri laptop modela: ZenBook 3 Deluxe, ZenBook Pro, VivoBook S i VivoBook Pro. Najpristučanji je VivoBook S čija cena iznosi 499 $.

20.06.2017

admin

Sony isporučio poslednju PlayStation 3 konzolu

Nakon više od deset godina, Sony i službeno privodi kraju priču o PlayStationu 3. Poslednja konzola sišla je s proizvodne linije prošle nedelje i japanski div više ih neće isporučivati trgovcima, što su potvrdili i na svojim stranicama.

Slavna konzola predstavljena je u novembru 2006. godine i do danas su ih prodali skoro 84 miliona. Nakon nekoliko hardverskih verzija, veliki pad stigao je 2013. godine kada je predstavljen PlayStation 4 koji je dosad premašio 60 miliona prodanih uređaja, ali je i konzola koja je najbrže stigla do tog broja.

Usprkos gašenju same proizvodnje, to ne znači i smrt za platformu jer milioni igrača i dalje uživaju u igrama na trojci. Skoro 500 naslova dostupno je i preko PlayStation Now servisa za igranje na PS4 ili Windows računarima.

08.06.2017

admin

Intel predstavio novu generaciju procesora

Bitka za titulu najjačeg procesora ove godine je upravo postala krvavija nego ikada - naime, nedugo nakon što je AMD predstavio svoj 16-jezgreni Threadripper CPU, Intel je na Computexu najavio svoj prvi 18-jezgreni procesor, punog naziva i9-7980XE.

7980XE predstavlja sami vrh ponude Intelove ponude i predvodi čipove iz 8. generacije Core procesora, a koštaće čak 1.999 $. Drugim rečima, u pitanju je procesor namenjen najzahtevnijim korisnicima.

Pored ovog modela, Intel je predstavio i 10, 12, 14 i 16-jezgrene i9 procesore, a sve ih krasi frekvencija od 3,3 GHz u regularnom, odnosno 4,5 GHz u Turbo Boost 3.0 modu rada, dok će manje zahtevni korisnici utehu pronaći u četverojezgrenim i5, kao i 4, 6 i 8-jezgrenim i7 modelima iz Intelove nove X serije procesora, koja se na tržištu očekuje u drugoj polovini godine.

01.06.2017

admin

IBM napravio najsnazniji kvantni racunar

IBM je uspešno izgradio i testirao najsnažnije univerzalne kvantne računarske procesore, koji će biti na raspolaganju istraživačima i programerima koji istražuju kvantno računarstvo. Drugi prototip iskoristiće se u komercijalne svrhe i biće jezgro IBM Q sistem, IBM-ove inicijative za izgradnju komercijalno dostupnih univerzalnih kvantnih računarskih sistema za poslovne i naučne namene. Pristup i jednom i drugom procesoru biće moguć kroz IBM-ovu Cloud platformu. Koliko su novi IBM-ovi procesori snažniji od prethodnika, najbolje govori podatak da su se do sad eksperimenti obavljali na procesorima s 5 qubita (osnovnog gradivnog bloka kvantnih računara), a novi procesori imaju 16 qubita zbog čega će biti sposobni obaviti kompleksnije eksperimente. Osim toga, IBM-ov prvi prototip komercijalnog procesora sa 17 qubita sadrži izdržljivije materijale, uređaje i promene u arhitekturi koji ga čine barem dvostruko jačim od do sad dostupnih kvantnih procesora. Podsetimo, IBM je još pre godinu dana omogućio naučnicima pristup svojim kvantnim procesorima, a do danas je u IBM Cloudu obavljeno više od 300.000 kvantnih eksperimenata

24.05.2017

admin

Samsung uskoro predstavlja rastegljivi ekran

Pojava savitljivih telefona je jedan korak bliža realizaciji. Samsung će uskoro predstaviti prvi rastegljivi (stretchable) ekran na svetu. U pitanju je 9.1" (23 cm) ekran koji će moći da se koristi u prenosivim uređajima, savitljivim telefonima, kao i u automobilima. Aktuelni fleksibilni OLED ekrani mogu da se saviju samo na jednu stranu, rastegljivi OLED ekrani će moći da se transformišu, odnosno da se savijaju na obe strane, da se krive, sklope ili urolaju. Ekran je međutim u početnoj fazi razvoja, pa još uvek nije poznato kada će se naći u prodaji niti kada ćemo moći da vidimo prvi rastegljivi telefon. Ovaj inovativni proizvod bi trebalo da bude predstavljen tokom nedelje na sajmu elektronike Society for Information Display 2017 u Los Anđelesu. Analitičari veruju da bi savitljivi ekrani mogli doprineti rastu tržišta mobilinih uređaja sa prošlogodišnjih 3.7$ milijardi, na 15.5$ milijardi u 2022. godini.

23.05.2017

admin

Microsoft radi na tastaturi sa ugrađenim skenerom otiska prstiju

Microsoft radi na novoj desktop Bluetooth tastaturi, a prema novim informacijama, ovaj novi pribor će integrisati skener otiska prstiju zbog lakšeg prijavljivanja putem Windows Hello platforme. Takozvana Microsoft Modern Keyboard tastatura koja nosi naziv C3K1780, pokazala se u zvaničnim FCC dokumentima sa novim detaljima koji su nam ukazali na više funkcija koje Microsoft planira kako bi je uskladio sa prodorom Windowsa 10.

Nova tastatura će biti slična Surface tastaturi, koju je Microsoft pokrenuo zajedno sa Surface Studio računarom prošle godine, ali će imati i neke dodatne opcije. Tastatura će imati ugrađene baterije koje se mogu puniti, a očekuje se i podrška za USB režim rada, gde bi se tastatura opciono mogla povezati na računar putem kabla, umesto da bude isključivo bežična. Mnogo interesantnija funkcija je skener otiska prstiju koju će Microsoft ubaciti prvenstveno radi omogućavanja lakšeg korišćenja Windows Hello platforme.

22.05.2017

admin

Kupovina na rate bez kamate

Poštovani korisnici, u saradnji sa Eurobank ,Opra Computers Vam omogućava da dobijete najpovoljniji kredit na našem tržištu, bez kamate!
Možete aplicirati za kredit na 3, 6, 9 ili 12 – jednakih fiksnih dinarskih rata bez kamate (plaća se mesečno održavanje kartice od 200 dinara u vremenu trajanja otplate i jednokratni trošak 5% od iznosa transakcije).

Minimalni iznos kredita je 3.000 dinara može se podeliti na 3 ili 6 rata. 

Potrebna dokumentacija za EFG kredit:

 - Za iznos do 35.000,00 dinara potrebna je samo lična karta. Lice mora biti zaposleno za stalno ili penzioner do 69 godina starosti (isplata poslednje rate je pre nego što kupac napuni 70 godina). Ukoliko vas kredit bude odobren robu možete odmah da nosite.

- Za iznos veći od 35.000,00 dinara potrebni su: lična karta, potvrda o zaposlenju (popunjena i overena u firmu u kojoj kupac radi) i popunjen upitinik.

01.01.2017

admin